Vroegpensioen….eerder stoppen.

Tot welke leeftijd moet ik werken?

Je zou mogen verwachten dat werknemers stoppen met werken op het moment ze de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Velen halen dat niet als gevolg van de recente economische crisis. De laatste jaren is er bovendien veel veranderd rondom de hoogte van de AOW-leeftijd. Hoe hoog je AOW-leeftijd precies is, hangt af van je geboortedatum. Op de subpagina ‘Pensioenleeftijd’ lees je vanaf welke leeftijd je precies een AOW-uitkering ontvangt.

Heb je een aanvullend pensioen (van je werkgever)? Eerder met pensioen en kosten

Je kunt er echter voor kiezen eerder met pensioen te gaan voordat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Maar eerder stoppen met werken kost geld. Stop je bijvoorbeeld op je 60e met werken, dan laat je vijf tot zeven arbeidsjaren liggen. In deze jaren beschik je niet over een inkomen en je bouwt ook geen pensioen op.

Maar als je dienstverband al is beëindigd en je een zogenaamd premievrij pensioen hebt (niet langer een opbouw van pensioen) en je kunt geen inkomen genereren, dan zou een vervroeging van het pensioen naar leeftijd X een oplossing kunnen zijn. Het pensioenreglement moet daar wel in voorzien! Gemiddeld lever je 7 procent van je pensioen in per jaar dat je eerder met pensioen gaat.

aow

Het is bij eerder stoppen met werken een kwestie van rekenen.
Wat ontvangt u straks aan AOW? Wat is het werkgeverspensioen en zijn er nog aanvullende regelingen? Kunt u een bedrijf verkopen? Is de hypotheek grotendeels afgelost? Zit er overwaarde op uw huis? Allemaal factoren die van invloed zijn op de beslissing om al dan niet eerder te stoppen met werken.

Vermenigvuldig uw pensioenbedrag met de factor die hoort bij het aantal jaren dat u eerder wilt stoppen met werken en u weet ongeveer wat u aan pensioen overhoudt.

Hoeveel jaar eerder Factor
1 jaar 0,94
2 jaar 0,88
3 jaar 0,82
4 jaar 0,77
5 jaar 0,73

Vaak is het vervroegen naar leeftijd 62 al een reële optie om te doen. Dit nog eens gecombineerd met een laag/hoog constructie voor een drietal jaren drukt de verlaging levenslang op hogere leeftijd. Kies voor een hoog/laag constructie juist om een overbrugging naar de AOW uitkering te realiseren.

 

René Tammer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s