Leeftijd 62 en een heel leven voor je

Wat is oud. Zestigers in ieder geval niet, blijkt uit Brits onderzoek. Zij voelen zich tot 16 jaar jonger dan hun echte leeftijd en ze gedragen zich hier ook naar. Deze oudere generatie weet wel met computers om te gaan, houdt van verre buitenlandse reizen en is gewend om geld aan eigen vermaak of vrienden uit te geven.

Uit een andere studie blijkt dat zestigplussers drie keer meer kans hebben om dagelijks te sporten dan twintigers. Sommigen denken dat sport hen aantrekkelijker voor het andere geslacht maakt. Lekker laten denken zeggen wij dan.

Hieruit blijkt dat er de laatste decennia het nodige veranderd is in hoe wij tegen het leven aan kijken. Zeker als je nu meer kunt beschikken over vrije tijd, dan kan er sprake zijn van weer een hele nieuwe fase in je leven.

fase 1

  • de dagelijkse zorg voor de kinderen is weggevallen
  • het werk kun je geheel of deels loslaten
  • kunt dingen doen waar jij zelf achter staat en een goed gevoel van krijgt
  • meer aandacht voor een ander, meer persoonlijk en minder zakelijk
  • de scherpe kantjes zijn er vanaf. Hardlopers zijn….
  • tevreden zijn met wat je hebt. Bedenk dat gelukkige mensen in het moment leven.

Zestigplussers hebben allemaal dingen meegemaakt, ook gebeurtenissen die niet leuk waren. Maar gelukkige mensen proberen te genieten van het heden. Neem niet teveel ballast uit het verleden met je mee. Je weet hoe zwaar een rugzak kan zijn, laat het los.

We worden ouder omdat we de mogelijkheden hebben om ouder te worden. Voedsel is genoeg voorhanden, gezondheidszorg is beter en niet te vergeten we willen ook ouder worden. We worden nu met z’n allen ouder maar het is niet zo dat mensen in absolute zin nu ouder worden dan vroeger.

Mocht je op deze leeftijd de mogelijkheid hebben om je betaalde baan vaarwel te zeggen, dan krijg je nu de kans om een extra fase in je leven vorm te geven. Maar hoe doe je dit, hoe ga je jouw leven opnieuw vorm geven en wat zijn de kaders hiervoor?

Op deze website staan deze vragen centraal in de nodige blogs en de specifieke pagina’s.

 

René Tammer

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s